Helsingborgs webbfiasko 2.0

Helsingborgs webbfiasko 2.0

Helsingborgs webbfiasko 2.0

Våren 2014 publicerades ett blogginlägg ”Det som händer i Helsingborg stannar på Helsingborg.com” som beskrev hur man lyckats sätta NOINDEX på hela webbplatsen helsingborg.com, vilket innebär att man bokstavligen bad Googles sökrobot att inte söka igenom sidorna på domänen helsingborg.com. Detta gör en webbplats mer eller mindre ”ogooglebar”. Inlägget blev ett av de mest lästa någonsin på den här bloggen och kort efter kom en förklaring som i korthet innebar att det var ett planerat tilltag. Sedan hände först ingenting, men sedan plockades ”noindex” bort och webbplatsen fick efter ett tag en betydande organisk synlighet i Google. Men nu har detta värde raserats totalt och man kan utan tvekan konstatera att de som ansvarar för Helsingborgs internetsatsningar inte lärde sig någonting av det förra misstaget.

Har ni någon gång gått in och googlat på Helsingborg och tittat på vilka bilder som presenterats? Det är lite lätt deprimerande kan jag tycka för det enda vi ser är hus och byggnader och så här, stora monument. Har vi tur så ser vi en och annan båt, men i grunden så är ju det här superdeppigt. Det kanske inte riktigt är det här som vi vill ska kännas i magen.

Joakim Jardenberg i lanseringsfilmen om helsingborg.com

Det fanns ganska högflygande planer för helsingborg.com. Målet var 12 300 besökare i månaden, en siffra som man inte lyckades uppnå.  Istället beskrev Helsingborgs Dagblad webbplatsen som ett publikt fiasko samtidigt som dåvarande kommunikationsdirektören Micco Grönholm enligt samma artikel höll fast vid att webbplatsen var framgångsrik. Satsningen på Helsingborg.com fick ytterligare kritik i artikeln som du hittar i sin helhet här på hd.se.

Helsingborg.com lades ner och sen gjorde man fel igen

Numera är  webbplatsen helsingborg.com nedlagd och man hänvisas istället till visithelsingborg.com. Att webbplatser läggs ner, flyttar och slås ihop är inget konstigt, det händer ju hela tiden. När det handlar om kommersiella webbplatser och webbplatser där man anser att det finns ett värde i form av exempelvis trafik från Google och andra sökmotorer, samt trafik från länkar, så är det viktigt att man gör rätt. Det är egentligen ganska lätt och något alla med kunskaper om sökmotoroptimering, ja alla som överhuvudtaget har ansvar för webbpublicering, bör och ska känna till. Tyvärr så verkar det finnas en kompetensbrist just när det handlar om Helsingborgs webbsatsningar för man lyckades göra en rejäl tabbe igen. Man borde gjort vad som kallas för  redirect 301 från helsingborg.com till visithelsingborg.com, det vill säga omdirigera trafiken och Googles sökrobot från varje sida som försvinner till den sida som ersätter den. Då bevarar man exempelvis kraften från ingående länkar och man slipper 404-sidor (sidor som inte hittas), vilket ökar chanserna till att behålla den organiska trafiken. Om man slår ihop två sidor så kan man, under förutsättning att man gör rätt, få en synergieffekt och flerdubbla den organiska trafiken tack vare förbättrade positioner.

Den som lade ner helsingborg.com gjorde lite konstiga saker istället för rätt

1.) Startsidan helsingborg.com, både med och utan www, pekar på samma webbplats som visithelsingborg.com. Man kommer alltså till en duplicerad sida men där alla länkar till undersidor och länken till ”Hem” går till www.visithelsingborg.se.

2) Några sidor från nedlagda helsingborg.com omdirigeras till visithelsingborg.com, men med 302 redirect istället för 301. När man använder 302 drar man ingen nytta av den gamla webbplatsen seovärden, man får inte med sig någon länkkraft och inte heller någon möjlighet att ärva positioner i Googles sökresultat. 301 ska användas vid permanent flytt och 302 vid tillfällig omdirigering.

3) Många sidor omdirigerades inte alls och istället tillät man Google indexera 404-sidor. Resultatet blir nästan komiskt, om man inte bor i Helsingborg och betalar kommunalskatt. Om man googlar ”site:helsingborg.com”, en sökfras som ber Google lista alla indexerade sidor för viss webbplats, så kan man konstatera att mer än 50% av de sidor som ännu är indexerade är 404-sidor. Google beskriver 404-sidor som:

Om någon begär en sida som inte finns returnerar servern vanligtvis felet 404 (hittades inte). Denna HTTP-svarskod visar tydligt för både webbläsare och sökmotorer att sidan inte finns. Det gör att sidans eventuella innehåll inte söks igenom eller indexeras av sökmotorer.

Det gick alltså inte så bra, ens när man skulle skapa felsidor. Sökresultatet 11-20 plats ser idag ut som på bilden nedan. Ingen vacker syn.

helsingborg

Det går säkert gräva ännu djupare för man kan nog förvänta sig att hitta fler missar. Det är lite som att börja rota i rost på gamla bilar, det tar liksom aldrig slut.

Jag gjorde an snabbanalys, med verktyget AHREFS, över utvecklingen för de båda webbplatserna. Resultatet visas nedan.

Trafik, organisk från sökmotorer, helsingborg.com över tid:

Google helsingborg.com

Trafik, organisk från sökmotorer, visithelsingborg.com över tid:

organisk trafik visithelsingborg-com

Mot bakgrund av att det satsats skattepengar och kommunala resurser så är resultatet inget att skryta med. Hade det handlat om att en byrå hanterat exempelvis en webbutik på detta sättet så hade det inneburit stora ekonomiska förluster för webbutiken. Jag vet inte vad målet är idag för den nya webbplatsen, men om man forsätter sikta på 12.300 besökare i månaden så är mitt tips att satsa på en annan strategi. Jag tror jag sedan tidigare gett rådet att samarbeta med någon som kan SEO, men det verkar ha gått de ansvariga förbi. Det är nästan omöjligt att misslyckas så som Helsingborg gjort och allt som görs nu kan bara göra saken bättre. Eller?

 

2016-04-12T09:42:48+00:00Av |0 kommentarer

Lämna en kommentar