Sökmotoroptimering handlar inte bara om länkar och länkbygge, vare sig det gäller metod eller debattämne som diskuterar bra eller dåligt genomförd SEO. Samtidigt ska man vara medveten om att det är länkarna som blir avgörande när det handlar om att vinna positioner för konkurrensutsatta sökbegrepp. Det gäller att ta varje del av sökmotoroptimeringen till den nivå som krävs för den webbplats man ska optimera.

Länkbygge

Vad vill du synas på?

Om du säljer produkter eller om du erbjuder tjänster har mindre betydelse.

Det är viktigt att du har ett innehåll som handlar om det du vill synas på.

Till din hjälp vid utformning av innehållet är en väl genomförd sökordsanalys som ger dig en bild av vilka sökord och sökbegrepp som har mest sökningar.

Låt inte denna sökordsanalys bli en begränsning, utan skriv brett om varje ämne.

En stor del av de sökningar som görs på Google är sökningar ingen annan har genomfört tidigare.

Var inte rädd för att använda synonymer och överdriv inte användningen av sökord. Skriv helt enkelt för den målgrupp du vill nå, snarare än för Google.

Strukturera webbplatsen

Undanröj alla tekniska hinder och bygg upp en enkel struktur.

För webbutiker ligger produktnavigationen oftast i vänstermenyn, i vissa fall i toppmenyn, så om du tycker att det skulle bli snyggast att ha den i en högermeny så är det inget bra skäl till att låta den ligga där.

Din besökare kanske har varit på sju webbutiker innan och har inget tålamod till att lära sig något nytt bara för att du tycker att det är snyggt.

Anpassa varje enskild sida

Ha tydliga regler för hur du bygger upp varje sida och följ upp varje sidas sökbarhet och fortsätt anpassa sidorna.

Var inte rädd för att försöka fånga upp flera sökord med en och samma sida, det fungerar visst. Följ grunderna i on-page-optimering utan att överdriva.

Länkar och sökmotoroptimering

Sträva efter att få relevanta länkar som du övertygats om ska fortsätta ge dig kraft så länge de består.

Det är inget moraliskt fel i att vare sig köpa eller byta sig till länkar, men det är viktigt att värdera risken med varje enskild länk.

Att köpa länkar eller byta sig till länkar från någon som vid upprepade tillfällen fått webbplatser bestraffade av Google kanske inte är det smartaste draget.

Låt länkarna bli turbon som tar dig upp till bra sökresultat när du gjort allting annat rätt.

PageRank som mått sett till Google PageRank Toolbar är inte längre så användbart för att värdera en webbplats möjligheter att ranka, men PageRank är för den saken skull en viktig del i Googles Algoritm.