Det finns numera vissa grundläggande saker som har minst sagt stor betydelse för sökmotoroptimeringen. Har du inget vettigt att säga eller någon vettig tjänst att erbjuda så rankar du inte lika bra. Visst kan du forfarande ranka halvbra med en sajt som har brister både med teknik och innehåll, men att inte prioritera innehåll är ingen framgångsfaktor.

Denna webbplats rankade i topp i över ett år för sökmotoroptimering och en hel del andra för den branschen viktiga sökord. Den rankar fortfarande “halvbra” för många sökord men den har backat rejält. Jaghar fått frågan om vad som hänt och svaret är enkelt. Det är för lite som hänt, särskilt vad gäller bra saker. Inläggen senaste året har inte varit lika bra som de som skrevs tidigare. Det har uppstått en del fel som inte rättats till i tid och laddningstiden, sett till Googles PageSpeed Insights, är minst sagt bedrövlig sedan en tid.

Går det att vända en nedåtgående trend?

Denna webbplats är inte ensam om att ha haft topprankingar och sedan dalat. Det finns gott om exempel. Nu till frågan. Går det att vända denne trend eller kommer rankingen att fortsätta att dala? Min åsikt är att det självklart går att vända men det kräver att man gör rätt och att arbetet anpassas efter vad som gäller nu. Googles algoritm är inte ett öppet facit och det är inte helt enkelt att göra rätt ens med de saker som är kända. När det gäller innehåll handlar det inte om textmängd utan framförallt om att ha något vettigt att säga utan att spä ut det med alltför många ord. Begrepp som faktadensitet talas det knappt inte om men jag är övertygad om det har en avgörande betydelse i den holistiska synen på SEO.

Det ursprungliga målet med denna blogg om SEO är inte att ranka i topp, utan det är att blogga om SEO. Detta kommer återigen vara huvudmålet och bloggandet kommer återupptas med nyvunnen inspiration.