I januari för mindre än två år sedan hittade jag domänen soekmotoroptimering.se och byggde snabbt upp en blogg och webbplats genom att slå ihop ett par befintliga webbplatser. 11 månader senare så rankade den #2 med sökordet sökmotoroptimering. Under några månader rankade den #1 i hela Sverige med google.se och det gör den fortfarande med vissa platsinställningar.

Min strategi hade funkat och resan dit gav mängder av nya slutsatser som jag minst sagt haft nytta av senare. Framförallt har det gett mig ganska bra koll på hur andra jobbar och hur andra kommunicerar sitt resultat. Idag har det gått mer än ett år sedan den rankade #2 första gången och nu kan jag konstatera att det inte bara var en tillfällig placering. På över ett år har bara Wikipedia varit före och det förvånar mig att varenda seoföretag och seokonsult har varit konstant bakom i sökresultatet, för jag har inte inte haft resurser att kunna säkra upp sökmotoroptimeringen så som jag skulle vilja. Som bonus är placeringen #1 med sökmotoroptimering på Bing och dessutom rankar den idag #6 med sökordet SEO på Google.se.

Om du på något sätt tror att det är mindre värt att ranka idag jämfört med några år sedan så har du fel. Jag tror inte man kan göra den jämförelsen över tid. Före 2013 fungerade sökmotoroptimeringen helt annorlunda jämfört med idag, även om det finns en hel del saker som fungerar ganska lika.  Sökmotoroptimeringen kräver idag ett mer holistiskt arbetssätt för att man ska uppnå riktigt bra resultat. Man kan inte slarva med detaljer för att bara prioritera det man tror gör mest nytta om konkurrenterna är duktiga.

Det finns inget motsatsförhållande mellan bra placeringar och organisk trafik. Utan att peka ut någon speciell aktör så finns det de som kommunicerar att man kan låta bli att jaga placeringar för de svårare sökorden och istället jobba med “long tail”, det vill säga mer variationer med sökbegrepp som ger trafik genom “många bäckar små”. Jag menar att man inte kan förenkla på det sättet. Olika vertikaler ser helt olika ut och kräver t o m helt olika insatser. Inte bara i kvantitet utan även på det strategiska planet. Det är en jäkla skillnad att göra SEO till en webbutik med 50 K produkter och att göra SEO till ett tjänsteföretag som erbjuder sökmotoroptimering, smslånesajt och/eller onlinecasino.

Jag skulle vilja pusha lite extra för några bloggposter jag skrivit tidigare, som har den gemensamma nämnaren att de förtydligar min bild av sökmotoroptimering.

Hållbar SEO är något som jag bloggade om i september 2013 och det inlägget har aldrig fått speciellt mycket uppmärksamhet eller spridning, trots att det kanske är det inlägg som bäst visar mitt synsätt på hur man ska jobba med sin SEO.  Redan ett år tidigare skrev jag “Länkbygge är bara en del av SEO” och det var ett utryck för min alltmer tilltagande tro att man behöver se mer holistiskt på sökmotoroptimeringen. Jag tror att vissa straffas lite fortfarande för att de höll sig krampaktigt kvar vid gamla arbetssätt, vilket gav andra ett försprång. Trots att sökmotoroptimeringen genomgått en rejäl förändring är basen fortfarande innehåll och länkar. Sökordsanalysen är lika viktig idag som för några år sedan så därför vill jag även pusha för “Sju tips till dig som vill göra en perfekt sökordsanalys“.

Jag önskar dig ett gott slut och ett gott nytt seoår 2016!