Titeltaggens betydelse för ranking – myter och sanningar

8 juni, 20166,7 min

Title tag, titeltaggen, är en av de viktigaste, om inte den absolut viktigaste, enskilda faktorn som har mest betydelse för hur en enskild sida på din webbplats rankar för ett givet sökord/sökfras.

 

Det finns givetvis andra faktorer som har stor betydelse för rankingen och som i vissa fall kan vara avgörande, men just titeltaggens betydelse är svårslaget.

Titletaggens betydelse för Google är logisk. Det är det första Google ser och det element som signalerar till Google, även till besökaren, vad din webbplats handlar om. Jag brukar jämföra titeltaggen med att likna Internet med ett stort bibliotek och  title med vad som står på bokens rygg när boken står i bokhyllan. Skulle bokryggen vara tom så skulle man vara tvungen att ta ur varendaste bok för att hitta rätt för man skulle inte ha den blekaste aning om vad den vare sig heter eller handlar om.

Exempel på titelns betydelse för ranking

För några månader sedan påträffade jag en webbplats som säljer linser, ett segment med hyfsad konkurrens i Googles sökresultat.  Ordet linser är rimligtvis det viktigaste, men vilket kommer strax efter? Jag tippar på kontaktlinser, så döm om min förvåning när jag upptäckte att det inte fanns med i vare sig sidans innehåll eller sidans titletagg. Jag tipsade om detta och bad dem stoppa in ordet i sidans title och efter två dagar så flög de upp från ingenstans bortom +100 till topp 20. Numera har de även ordet i text och i skrivandets stund finns de på #13 med sökordet ”kontaktlinser”. Sidans titel är just nu ”Kontaktlinser – Köp billiga linser på nätet – Lensia” och jag har inte speciellt mycket att tillägga vad gäller den. Det finns andra exempel på titelns betydelse och för mig råder ingen tvekan om dess betydelse för att ranka. När man ser sidtitlar som består av ”Home”, ”Hem”, ”Startsida” och andra liknanden nonsensord så gör det riktigt ont i hjärtat. De som skapar dessa webbplatse har två val. Gör om och gör rätt eller gör något annat. Tar de dessutom betalt så borde de…

Finns det någon god praxis för titeltaggen?

Det finns massor med tips och råd avseende hur du ska skapa effektiva och bra titeltaggar. En sak är säker, de råd och tips som finns vad gäller best practice för titeltaggen skiljer sig ofta ganska mycket åt från varandra. Vad som gäller har ju varierat över tid så en orsak till att råden varierar är att Google ibland har ändrat spelreglerna gällande hur title presenteras i sökresultatet.

Hur stor ska title vara?

Det har pratats om 70, 65, 64 och nyligen om ca 55 tecken. Att det blev mindre exakt antal tecken beror på att Google inte visar x antal tecken utan istället visar en bredd sett till pixlar. Den siffra jag hört är 480 pixlar, även 520 pixlar.

Istället för att luta sig mot spekulationer och rykten så kan man testa.  Jag letade fram ett exempel och kollade snabbt efter mått i pixlar och antal tecken. Det mått jag fick fram för titeltaggen var 522 pixlars bredd och 68 tecken. Tilläggas bör att detta gäller Google.se och att jag använde datorn.

titeltagg

Ovanstående är en dump av Googles sökresultat som visar hur en title visas, givet att man googlat via desktop (datorn).

Jag letade vidare och fann ganska snabbt en helt annan variant, den visas här direkt nedan.  Den kräver en lite djupare förklaring.

bredare sidtitle

Man brukar säga att det är titletaggen som visas i sökresultatet och så är det, men det är inte enbart title som visas. För vissa sökresultat så visas även ”brand” eller företag. Om html-title är ”Arbetskläder, arbetsskor och arbetshandskar | Blåkläder” så är samma title i sökresultatet ”Blåkläder: Arbetskläder, arbetsskor och arbetshandskar”. Det finns minst en ytterligare variant och den ser vi i skärmdumpen ovan.  Html-title är nämligen 52 tecken, men Google lägger till ” – io9 – Gizmodo” och därmed visas återigen 68 tecken (som i första exemplet). Däremot blir sidans title bredare, hela 575 pixlar bred. Att Google lägger till andra ord, som vare sig är brand eller som ingår i sidans html-title, sker även för vissa resultat med den här webbplatsen. Då är det strukturerad data som verkar vara orsaken och utan någon större djupdykning antar jag att det är på samma sätt med mitt exempel ovan. Tidigare, jag vet inte hur det numera är, kunde Google välja att visa title hämtad från hur webbplatsen visades i Open Directory Project (OPD) och DMOZ.  Det finns en särskild tagg som ber Googleboot att bortse från detta och istället använda html-title. Den är:

 

Numera är detta knappast något problem för exempelvis DMOZ verkar har slutat lägga till svenska webbplatser för flera år sedan.

När man pratar om titelns längd och betydelse för ranking så uppstår ju frågan vad som gäller för den del av sidans title som Google inte visar i sökresultatet. Indexeras den? Ja det jag har sett visar det tydligt. Jag tror däremot att ett ord som finns i början av html-title kan ha större betydelse som rankingfaktor jämfört med om det finns i slutet. Avgörande för titeltaggen är troligtvis inte längden utan hur välformulerad den är. En kort tydlig html-title skickar ju en tydlig signal till Google som beskriver vad sidan handlar om. Ibland kanske det är mer lämpligt med en längre titel. Sidans title har ju en annan viktig funktion, den visas i sökresultatet och är den dåligt formulerad kanske ingen klickar på den trots att den rankar bra. Så det optimala är en titel som kommunicerar bra både till den som googlar och som är utformad så att den hjälper sidan att ranka.

Sedan har vi det här med sök i mobilen

Titeltaggen kan alltså vara minst 68 tecken och 575 pixlar, men detta gäller enbart för datorer. I mobilen ser Googles sökresultat ut annorlunda och titlarna visas längre, numera på två rader.

mobilsök

I ovanstående exempel, som är en dump från sökresultatet i en mobil, så är antalet tecken så många som 82, vilket är betydligt fler tecken än alla de rekommendationer som finns.

Några slutsatser vi borde kunna dra

Några slutsatser är att html-title fortfarande är en av de viktigaste rankingfaktorerna, som dessutom påverkar andelen som klickar på sökresultatet. Den ska alltså utformas både på ett sånt sätt så att den rankar och på ett sätt så att den kommunicerar med användaren på ett bra sätt. Med tanke på att längden har viss betydelse så borde grundregeln vara att ha med det viktigaste sökordet först eller åtminstone i början. Är det någon gång man inte ska ordbajsa så är det när man skriver sidans html-title. Som med så mycket annat så är gränsen mellan rätt och fel flytande, men det är alltid fel att inte ha någon html-title alls eller att börja den med ”Home” eller liknande.

Det finns säkert en hel del att tillägga och kommer du på något som absolut borde ha tagits upp så hjälp gärna till genom att kommentera.

Dela inlägget

One Comment

  1. Kristoffer Wedholm 1 augusti, 2016 at 16:05 - Reply

    Min favorit är ”Untitled document” på index-sidan. :)

    Som du skriver i inlägget är titelns betydelse svårslagen. I kombination med sökordet i huvudrubriken eller underrubrik samt några gånger i texten så kan det räcka för att få en hyfsat länkstark sajt att ranka riktigt bra.

Leave A Comment

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller vill anlita oss?

    Senaste inlägg