Det existerar nog inom alla branscher och områden. Fenomenet att det finns vissa som lägger tid och kraft på att försöka sabotera för konkurrenterna istället för att lägga all energi på att göra något bra själv. Det är aldrig bra och förhoppningsvis straffar det sig i slutändan. Inom sökmotoroptimering kallas det för negativ SEO.

Vad är negativ  SEO?

Negativ SEO kan vara lite olika saker. Framförallt handlar det om att försöka försämra rankingen för någon annan. Exempel på negativ SEO är att slöa ner en webbplats genom att försöka överbelasta den, utge sig för att vara webbplatsägare och be andra att ta bort länkar och kanske det vanligaste sättet som är att skaffa en massa spamlänkar för att Googles algoritmer ska triggas igång och ranka ner sidan som utsätts. Det senare är något som blev mer aktuellt med att Google rullat ut pingvinen och det var också runt 2012-2013 det mesta om negativ SEO skrevs.

Denna webbplats är drabbad av negativ SEO

Sedan några månader har denna webbplats varit drabbad av vad som kan beskrivas som negativ SEO. Cirka 70 skräpdomäner med sajter från allt från Ryssland och Kina har länkat. Min gissning är att någon helt enkelt köpt ett billigt länkpaket för en handfull dollar för att se vad som skulle hända och kanske rentav hoppats att rankingen för sidan skulle rasa. Mig veterligen har jag inga ovänner i branschen  och då återstår att det antingen har gjorts av någon som var trött på att denna sida rankat alldeles för bra och alldeles för länge i kombination med att testa ifall det skulle funka. Sett till ranking så skulle man kunna göra antagandet att det funkat, men jag är lite försiktig med att dra den slutsatsen. Sidan har långsamt sjunkit med flera sökord där sökmotoroptimering varit det mest uppmärksammade. Från att ha legat topp fem till att ha dalat ner till sidan tre.

Utvecklingen i sökresultatet för sökordet sökmotoroptimering senaste sex månaderna

Negativ SEO

Jag säger inte att det är bevisat att negativ SEO funkat och att det är konsekvenserna av dåliga länkar som vi ser ovan. Under samma tidsperiod finns det helt andra saker som påverkat utvecklingen. En av dessa faktorer är att det inte publicerats något nytt innehåll på flera månader och detta är något jag beskriver här i inlägget Näringsbrist vad gäller innehåll är döden för SEO. Ytterligare faktorer är att Google rullat ut flera nya uppdateringar och att det varit ovanligt stora rörelser i sökresultatet jämfört med hur det varit tidigare, något Mozcast visar och som ledde till artikeln med frågeställningen ifall den globala uppvärmningen nått Googles sökresultat. Även om det inte finns något bevis så finns det så klart en del funderingar på vilken skada skräplänkarna gjort, vem som ligger bakom och vad som driver människor till sådana handlingar.

Vet du vilka som kan tänkas arbeta med negativ SEO?

SEO-branschen i Sverige är relativt liten. Det är nästan så att alla känner alla. Det skulle vara förödande för någon aktör att ertappas med fingrarna i syltburken och ertappas med att ha gjort negativ SEO. Det är inte bara eventuellt till skada för den som drabbas, utan det är till nackdel för hela bransnchen. Tänk er en situation där det riktas misstankar till höger och vänster. När det går så långt att kunder drabbas blir det ännu allvarligare. Har du den minsta aning så tveka inte att dela detta. Du kan antingen kommentera eller skicka ett mejl till hakan@soekmotoroptimering.se.

Du får självklart kompensera den negativa SEO´n med lite positiv SEO i form av en länk till antingen den här artikeln eller till startsidan, eller både och.