Ingen kan ha missat Googles position idag, det är idag långt ifrån bara en av flera sökmotorer. Här får du ta del av vår uppfattning om Googles historia och framförallt Googles utveckling.

Google kan inte bara förse oss med diverse information utan kan även vara vår mejlleverantör och sociala plattform med sitt Google+. Google skapar mängder av affärer och det är inte bara de Googleanställda som har sitt levebröd från företaget. Google skapar dagligen affärer och inkomster till ehandlare, marknadsförare, andra webbplatsägare och inte minst till de som arbetar med sökmotoroptimering.

En bakgrundstitt på Googles historia

När Internet var ungt i Sverige var inte bara webbplatserna få. Det var begränsade möjligheter att hitta det man sökte efter och det kunde ta ganska mycket tid att få en överblicksbild över vad som fanns på nätet inom ett visst område. Vad jag minns så använde jag främst Web Crawler som var tillgänglig via sunet.se. Jag minns även när jag först hörde talas om AltaVista som snabbt blev marknadsledande och hade under sin storhetstid nästan ensamrätt på sök i Sverige och i många andra delar av världen. Ingen trodde då att det bara några år senare skulle vara en glömd sökmotor. Internets historia är kantad av stora uppgångar och stora fall.

 

Googles utveckling

Google, som från början hade arbetsnamnet Backrup, skapades 1996 av Sergey Brin och Larry Page. Det sägs att det var den matematiska termen googol som inspirerade tll namnet ”Google” vilket ändrades till ”Google!”, med ett utropstecken som sedan försvann igen.
Innan Google gjorde sin entré så var AltaVista den mest dominerande sökmotorn. Vad som gjorde Google så bra mycket bättre än sina konkurrenter är i grunden att sökresultatet blev så mycket bättre, men även andra faktorer spelar in. AltaVista var vid den här tiden expansivt och med allt fler tjänster så blev denna forna sökjätte allt långsammare för användarna. Google var befriat från banners och andra störande saker. Det som gjorde Googles sökreultat bättre är utan tvekan Googles sökalgoritm som ständigt förbättras. I grunden går den ut på att varje webbplats får röster från andra webbplatsägare genom länkar. Ju fler länkar ju polulärare sida, vilket ger ett bättre sökresultat. Tekniken för detta kallas för PageRank och mannen bakom den idén är Larry Page, en av Googles grundare.

Visste du att ”googla” blev ett svenskt verb redan 2003?

Google idag

Google är idag ett av världens största företag och varumärken. Sedan en tid ägs det av ett holding-företag som heter Alphabet som även äger ett antal mindre (jämfört med Google) företag.

Google från insidan, en bok som avslöjar och berättar

Vill du läsa en spännande och underhållande bok som ger dig inblick i fenomenet Google rekommenderas boken ”Google från insidan” som är skriven av Googles styrelseordförande och förra VD Eric Schmidt och Jonathan Rosenberg, fd produktchef Google. Boken sätter gamla sanningar ur spel när det handlar om ledarskap och affärer. Företaget Google är inte bara teknikföretaget som överlevt utan företaget som helt dominerat sin marknad under längre tid. I boken behandlas flera ämnen såsom kulturen, strategierna, talangerna, beslutsfattande och kommunikationen. ”Verklig enighet kräver meningsaskiljaktigheter”. Inte minst erbjuder boken anekdoter ur Googles historia. Förordet är författat av Googles grundare Larry Page, ett käl nog till att köpa boken.