Sökmotoroptimering

Riktig sökmotoroptimering ger besökare som blir kunder

Sökmotoroptimering tar dig till toppen av Googles sökresultat

Att synas i toppen av Googles sökresultat med ett kommersiellt och relevant sökord som har hög sökvolym är ett av de mest fantastiska sätt att marknadsföra tjänster och produkter online.

Vi vet idag att merparten av alla affärer börjar med att söka via Google. De flesta klickar på de översta sökträffarna. Om du syns i toppen av sökresultatet hittas du av dem som letar efter det du erbjuder och som är redan kommit ett steg i köpprocessen.

Sökmotoroptimeringens grunder är enkla.

 • Identifiera de bästa sökorden
 • Erbjud dina kunder riktigt bra innehåll
 • Förbättra användarupplevelsen med en snabbladdad, säker och tillgänglig webb
 • Få andra att ”prata” online om din verksamhet och få ”rätt” länkar från andra webbplatser

Glöm heller inte att SEO, sökmotoroptimering, inte är en slutdestination utan en resa mot tillväxt. En annan liknelse är att det inte handlar om ett sprinterlopp utan ett maratonlopp. Läs mer om Oxits SEO-tjänster

Grunderna i sökmotoroptimering

Rekommenderad läsning

Sökmotoroptimeringens roll inom marknadsföring

Det finns mängder av sätt för företag att marknadsföra sig och det de erbjuder. För att kunna ta ställning till behovet av insatser i form av sökmotoroptimering krävs förståelse för vilket resultat man kan förvänta sig och vilka resurser som kommer att krävas. Bra sökmotoroptimering är mätbart och med rätt spårning går det också värdera resultatet och därmed investeringen.

Här hittar du mer info som är bra att läsa för dig som vill förstå sökmotoroptimering.

Hemsida lagom

SEO som ger toppresultat även 2021

Välkommen till OXITS SEO-guide som vänder sig både till dig som är nybörjare och till dig som är mer bekant med att jaga topplaceringar i Google.

Att ha en grundkunskap om SEO är även bra för dig som ansvarar för ett företags marknadsföring och i synnerhet för dig som ska anlita en byrå eller konsult.

Grundläggande SEO-kunskaper ökar förutsättningarna att ställa bättre krav på SEO-tjänsten och få ut mer av det du betalar för.

Jag har försökt att inte använda alltför många onödigt krångliga termer och begrepp, men det finns ändå en del ord kan behövas förklaras för den som inte jobbar med webb och digital marknadsföring.

Därför har jag sammanställt en enkel ordlista som kommer vara tillgänglig inom kort.

Håkan Zander, Oxit

Introduktion till SEO

Vad är sökmotoroptimering & SEO?

SEO är en förkortning av Search Engine Optimization , som översatt till svenska betyder sökmotoroptimering. SEO och sökmotoroptimering är två benämningar för samma sak.

Sökmotoroptimering innebär att man arbetar med förbättringar av webbplatsen och med länkstrategier för att den ska synas högre upp i sökmotorernas organiska sökresultat, vilket är benämningen på den del av sökresultatet som inte är betalda annonser.

Att arbeta med SEO handlar om att göra din webbplats relevant för de sökningar som är relaterade till de sökord du vill synas med och samtidigt göra din webbplats bättre än dina konkurrenter då det numera finns faktorer som säkerhet, snabbhet och användarupplevelse som påverkar din ranking.

Dessa faktorer som har en viss påverkan på hur webbplatsen rankar och syns i Googles sökresultat brukar kallas för rankingfaktorer.

Andra benämningar som ofta används är Googleoptimering, sökoptimering och SEO-optimering. Fortsättningsvis kommer enbart SEO och sökmotoroptimering att användas som begrepp.

Läs vidare om varför man ska göra SEO

Vad är sökmotoroptimering?
Varför sökmotoroptimering?

Varför ska man göra SEO?

Skulle du och din verksamhet tjäna på att synas i sökmotorernas, framförallt Googles, sökresultat så tjänar du på att göra SEO.

Digital marknadsföring erbjuder idag flera möjlighet, men det finns flera avgörande fördelar med att satsa på en förbättrad synlighet i Google. Både med SEO (sökmotoroptimering) och SEM (sökmotorannonsering).

Några av fördelarna med SEO

 • Du hittas av dem som aktivt letar efter det du erbjuder när de googlar.
 • De som kommer till din webbplats eller webbutik via en sökning har kommit längre i köpprocessen och är oftast redan redo för att bli dina kunder.
 • Resultatet är mätbart.
 • SEO är en investering med långsiktiga resultat

SEO, SEM, anlita influencers, annonsering i sociala medier och annan digital annonsering fungerar och gör lite olika saker.

Det viktiga är att förstå att de samspelar och går hand i hand snarare än att de konkurrerar om din marknadsföringsbudget.

Att anlita influencers och att annonsera är exempel på push-marknadsföring som går ut på att påverka människor att välja dina produkter och tjänster.

SEO och SEM är exempel på pull-marknadsföring som fungerar när det finns en efterfrågan.

Om du aktivt marknadsför en produkt eller tjänst med push-marknadsföring så bör du stärka upp kampanjen med SEO och SEM för att försäkra dig om att dra in kunderna i söktunneln så att de inte riskerar att gå till en konkurrent som erbjuder liknande produkter.

Skillnaden mellan SEO (sökmotoroptimering) och SEM (sökmotorannonsering)

Skillnaden mellan SEO och SEM är lite som skillnaden mellan att köpa och hyra.

Med sökmotorannonsering så får du trafik och nya kunder så länge du betalar men så fort kampanjen upphör så upphör även trafiken och därmed även kundtillströmningen.

Med SEO däremot så kommer trafiken istället öka successivt och effekterna blir mer bestående, även om det ofta krävs löpande insatser.

Hur gör man SEO?

SEO och sökmotoroptimering är ingen quick fix som du kan bocka av som något slutfört och färdigt.

Det handlar om en process som helst ska startas upp redan när webbplatsen ska byggas för att pågå så länge det finns placeringar att vinna och ranking att hålla sig kvar vid.

Tre viktiga delar av SEO, som förklaras djupare senare

 1. Innehåll och on-page-optimering.
  Googles algoritmer måste förstå vad webbplatsen handlar om för att kunna matcha användarens sökning, därför har innehållets kvalitet oerhört stor betydelse. I denna del handlar det också om att identifiera de sökord det är mest lönsamt att ranka med, vilket kallas för sökordsanalys som sedan ligger till grund för att skapa landningssidor med innehåll som optimeras med on-page-optimering.
 2. Auktoritet och länkar, off-page-optimering.
  En viktig faktor är webbplatsens auktoritet som skapats av vilka andra webbplatser som länkar till den.
 3. Teknisk SEO.
  Faktorer som hör till teknisk SEO är webbplatsens säkerhet, laddningstid, hur innehållet fungerar för mobilanvändare och användarupplevelsen i övrigt.

Är du redo att komma igång med synligheten i Google?

Lär mer om grunderna i SEO här. Du kan också kontakta oss för att skicka en förfrågan.

Grunderna i sökmotoroptimering

Sökordsanalysen är avgörande

Tidigare gick sökordsanalysen oftast ut på att enbart se till relevans och sökvolym och det gjordes sällan någon djupare analys av olika sökords lönsamhet.

Hur väljer man sökord?

Grunden i en sökordsanalys är att hitta de sökord användarna använder, men man bör se till mer än sökvolym.

Det som är viktigt att bedöma och ha med i valet av sökord som sökmotoroptimeringen ska fokusera på är saker som:

 • Sökintentioner (förfinad relevans). Om man säljer en produkt eller tjänst så vill man främst pricka in de sökord som leder till affär, inte sökord som används av dem med andra syften.
 • Sökord med kommersiellt värde. Ett sätt att bedöma det kommersiella värdet är att se till den uppskattade kostnaden för klick vid annonsering med Google Ads (CPC).
 • Sökvolym. Sökvolymen, det vill säga hur många som googlar med sökordet, är fortfarande avgörande. Däremot är det inte en isolerad avgörande faktor.

Det är alltså viktigt att se till kombinationen av relevans, sökvolym och det kommersiella värdet.

Sökordsanalys för SEO
Hur gör man sökordanalys?

Hur gör man en sökordanalys?

Idag finns flera verktyg och metoder för att hitta sökord, Vissa av dem nämns här nedan.

Några verktyg finns som gratisversioner, medan andra är verktyg som kostar pengar.

Tre viktiga delar av SEO, som förklaras djupare längre är:

Exempel på verktyg och metoder är:

 • Ahrefs, ett erkänt SEO-verktyg som räcker långt.
 • Semrush, ytterligare ett SEO-verktyg som är kraftfullt.
 • Wincher, ett svenskt rankingverktyg med sökordsanalys som tar fram förslag på sökord.
 • Googles Keyword Planner som finns i som verktyg i Google Ads-kontot (gratis)
 • Titta på konkurrenterna genom att se till vilka sökord de fokuserar på (kräver lite SEO-kunskap)
 • Få sökordsidéer via tjänster som Ubersuggest och Synonymer.se

När du samlat sökorden i en lista gäller det att begränsa dem och välja ut de sökord webbplatsen ska optimeras för.

Jobba även med Long tail, det vill säga bredare sökfraser med något lägre sökvolym, som komplement till de primära sökorden.

Det finns många exempel på företag som av olika användningar hittar på egna benämningar som inte används av deras potentiella kunder.

När sökorden valts ut är det dags att strukturera webbplatsen så att varje viktigt sökord helst får en egen landningssida.

En sida som ska ranka med ett sökord och helst varianter och bredare sökningar.

Relaterad artikel: Tips till dig som vill göra en perfekt sökordsanalys

Skapa innehåll och rätt struktur med landningssidor

Grundprincipen är detsamma oavsett om det är en vanlig webbplats eller en webbutik. Du har ett antal sökord som du vill synas med, därför måste du ha sidor och innehåll som sedan ska ta positioner.

Historiskt sett handlar SEO-text om att skapa x antal ord med viss sökordsdensitet. I många SEO-guider nämns minst 500 ord och ibland är rekommendationerna 1000-3000 ord.

Sett till samma historiska resonemang är rekommendationen att ha sökordet med i texten med viss sökordsdensitet, ofta beskriven som 2-3% av totala antalet ord på sidan.

Googles algoritm är smartare idag och det finns andra saker som är viktigare än att räkna ord och sökordsdensitet för att du ska synas.

Om du ska optimera en sida för ett sökord är det fortfarande bra att ha med sökordet sökfrasen tidigt, helst i första stycket.

Även om du har en artikel på 2000 ord kan det räcka med att nämna sökordet 10 gånger, jämfört med 2% som innebär 40 gånger.

Istället är det viktigare att undvika en textvägg och att skapa ett lättläst innehåll som är enkelt att ta till sig.

Skapa innehåll som skapar intresse tidigt och dela upp innehållet i sektioner. Använd bilder, filmer och bra rubriksättning för att få hög läsbarhet.

Skriv om relaterade ord och se till så att innehållet är unikt.

Numera kan man inte förvänta sig att ranka i topp med konkurrensutsatta sökord genom enbart ha gjort rätt med landningssidan,
men det är ett jobb som måste göras för att du ska lyckas fullt ut.

Optimera landningssidor (On-Page-Optimering)

När sökorden är identifierade och då det finns sidor och innehåll som matchar sökorden så är det dags för sökmotoroptimeringens hygienfaktor, On-Page-Optimering.

Vad är on-page-optimering?

On-page-optimering är vad många förknippar med SEO tillsammans med att bygga länkar. Numera finns det en rad andra faktorer som också är oerhört viktiga men det är fortfarande viktigt att förtydliga för Googles algoritm vad webbplatsens olika sidor handlar om så att de blir lättare att förstå och därmed rankar bättre.

On-page-optimering steg för steg med ett exempel

Det som är viktigt att bedöma och ha med i valet av sökord som sökmotoroptimeringen ska
fokusera på är saker som:

 1. Bestäm dig för ett sökord (primärt) och en sökfras med sökvolym.
 2. Välj/skapa landningssida som ska ranka för sökordet.
 3. Ha med sökorden i sidans URL (adress) Ex) www.dindomän.se/sökordet
 4. Skapa en title, vilket inte är samma som rubrik, som innehåller
  sökordet, men också ska fånga intresset i sökresultatet.
 5. Skriv en Meta description som beskriver sidans innehåll, som
  även innehåller sökordet.
 6. Ha en huvudrubrik (H1) som innehåller sökordet.
 7. Ha med sökordet tidigt i innehållet, några gånger i texten och
  gärna i slutet.
 8. Ha med sökordet och varianter i Alt-tag till bilder.
 9. Länka med internlänkar mot landningssidan med sökordet
  som ankartext (Se Wikipedia).

Läs även om de viktigaste rankingfaktorerna On-Page, som ger lite mer detaljerad och djupare information, även praktiska exempel.

Numera kan man inte förvänta sig att ranka i topp med konkurrensutsatta sökord genom enbart ha gjort rätt med landningssidan,
men det är ett jobb som måste göras för att du ska lyckas fullt ut.

Interna och externa länkar

Den del av sökmotoroptimeringen som kan vara svårast att få grepp om är arbetet med interna och externa länkar. Särskilt det sistnämnda.

Detta är en förenklad förklaring som är tänkt att skapa förståelse för detta arbete och vilken påverkan det har för resultatet.

Interna länkar

Interna länkar är länkningen mellan olika sidor internt på webbplatsen. Om en sida fokuserar på ett innehåll och nämner ett ämne som finns bättre beskrivet på en annan sida så är det lämpligt att länka till denna sida. 

Vanligtvis består menyerna i huvudsak av interna länkar, men det är alltså lämpligt att även länka från texterna. 

Den del av texten som man använder som länk, det kan vara ett enstaka ord eller en mening, kallas för ankartext.

För att underlätta för Google (även besökaren) så ska ankartexten beskriva innehållet (ämnet) på målsidan, det vill säga den sida man länkar till.

När det handlar om SEO så rekommenderar man att målsidans sökord ska finnas med i ankartexten.

Man ska akta sig för en alltför aggressiv och överdriven internlänkning.

Externa länkar

Google har sedan starten använt externa länkar som en rankingsignal och detta är det som gjorde Google till en unik sökmotor som i stort sett konkurrerade ut alla andra.

Detta blev snabbt känt och var också avgörande för att sökmotoroptimeringen växte som bransch.

Länge handlade SEO uteslutande om länkar och det berodde på att det var enkelt att skapa länkar från andra webbplatser som gav snabbt resultat.

I början var det låg riskt med länkar och man kunde länka från sidebar och sidfot med sökordet som ankartext för att ganska snabbt se att den sidan man länkade till tog positioner.

2012 drog dock Google i handbromsen genom att rulla ut första versionen av sitt filter Pingvinen som sedan påverkade mängder av sökresultat.

De som hade för aggressiv länkning med sökordet i ankartexten drabbades särskilt hårt. 

Länkar har fortfarande stor betydelse

Numera handlar det inte om att få så många länkar som möjligt utan snarare om att få bra länkar från starka och relevanta webbplatser.  Sökmotoroptimeringen handlar om att skapa en bra och naturlig länkprofil som stärker upp webbplatsen utan att riskera att webbplatsen hamnar i ett filter och får försämrad ranking.

Det finns fortfarande de som inte har koll på länkar och därmed tar stora risker.

Interna och externa länkar för SEO

Oxit kan göra ”hands on” och teknisk SEO

Tack vare hög teknisk kompetens kan Oxit utföra förbättringar av din webbplats så du slipper vända dig till en annan byrå eller konsult för att få saker gjort. Många byråer som erbjuder SEO levererar inte fullt ut. Vissa jobbar bara med Onpage-optimering och andra enbart med länkar. Istället för att du får en analys med förbättringsförslag där du själv ansvarar för att ändringarna genomförs, kan vi se till att ändringarna genomförs så att du tar dig hela vägen mot resultat. Oxit erbjuder en transparent och komplett SEO-leverans som kan anpassas helt efter dina mål, förutsättningar och budget. Vi har processerna, den tekniska kompetensen och erfarenheten som krävs för att du ska lyckas.

Kostnadseffektiv och lönsam SEO

Tack vare att vi tar ansvar för att ändringarna blir rätt utförda påskyndas processen.  Du får resultat snabbare och din investering blir mer kostnadseffektiv. Vill du utföra ändringarna själv eller i samarbete med annan byrå så går det givetvis också bra. Det är du som kund som bestämmer.

SEO med Oxit

Exempel på tjänster vi erbjuder:

 • Löpande sökmotoroptimering.
 • SEO-analys och sökordsanalys.
 • Lokal SEO / sökmotoroptimering, Google sök och Google My Business.
 • Säkerställa SEO vid migrering (ny webbplats, domän. byte av CMS/e-handelsplattform e.t.c.
 • Felsökning vid förlorade placeringar / organisk trafik.
 • Skräddarsydd utbildning i SEO till nyckelpersoner.
 • Rådgivning, löpande eller engångsinsats.
 • SEO-anpassade texter.
 • Tekniska fix i exempelvis WordPress, Drupal, Joomla och andra förekommande CMS.
 • Rykteshantering (Googlestädning)

Kontakta oss

  Push- och pullmarknadsföring

  Push-marknadsföring

  När det pratas om marknadsföring tänker fortfarande många på push-strategier, det vill säga hur man ska kunna nå ut med det man erbjuder till potentiella köpare. Det finns en hel del olika metoder för push-marknadsföring, många av dem har förändrats över tid.

  Exempel på push-marknadsföring:

  • TV- och radioreklam
  • Annonser i tidningar och direktreklam
  • Annonsering via sociala medier som Facebook och Instagram
  • Bannerannonsering (grafiska annonser på diverse webbplatser, ofta tidningssajter)
  • Influencers och Youtubers genom påverkan via sociala medier som Facebook, Instagram och Youtube
  • Företags medverkan och aktivitet på de sociala plattformarna
  • Exponering på skyltar (både digitala och tryckta)
  • Broschyrer och informationsblad med mera

  Det var bara några av flera möjliga marknadsföringsaktiviteter som alla har en sak gemensamt, de är alla push-strategier.

  Pull-marknadsföring

  Pull-marknadsföring är något helt annat. Enkelt förklarat innebär det att kunderna söker upp information om de produkter och tjänster de är intresserade av. Att de ”drar” till sig information (pull) istället för att någon ”trycker” (push) på dem information som de egentligen inte efterfrågar är den stora skillnaden.

  Exempel på pull-strategier:

  • Annonsera med annonser kopplade till sökord via sökmotorer som Bing och Google
  • Synas organiskt i sökresultatet utan att betala för att finnas där

  När någon söker efter en produkt eller tjänst online, via Google, Youtube (eller annan sökmotor) så är de mitt i en köpprocess. De är heta potentiella köpare på jakt efter information om det de vill köpa, eller i flera fall helt färdiga köpare. Många av dem som googlar har blivit påverkade på vägen, därför utesluter en pull-strategi inte push-strategin. För många företag handlar det om att kombinera dessa strategier, men många har fastnat i att det handlar om att trycka på kunderna budskapet om att just deras produkt eller tjänst är vad de behöver.

  Hur fungerar Google?

  Här förklaras hur sökmotorer som Google fungerar. Grunden i att förstå och göra sökmotoroptimering är att förstå hur Google och andra sökmotorer fungerar. Om du googlar efter något så kör sökmotorn en algoritm, mer eller mindre i realtid, som ska ge ge dig de sökträffar som anses vara bäst för just din sökning. Googles index består av flera miljarder sidor och du får söksvaret innan du knappt hunnit blinka efter att du googlat. Hur bestämmer Google vilka sökträffar som motsvarar din sökning bäst? Ingen utomstående vet exakt hur Googles algoritm fungerar, men vissa saker är kända. Idag vet vi att Google rankar webbplatser och landningssidor utifrån vissa kriterier:

  • Relevans – Matchar innehållet det sökningen avser?  Det är främst innehållet som bedöms.
  • Auktoritet – Kan man lita på källan? Detta avgörs genom att se till en kombination av hur många andra webbplatser och vilka som länkar till sidan.
  • Användbarhet – Är innehållet användbart för den som söker? Det finns en koppling mellan innehållets kvalitet och användbarhet. Google tittar på saker som användarupplevelsen genom olika signaler, ”User Experience Signals”.

  Alla de faktorer som Google väger in och bedömer för att ranka en webbplats eller landningssida kallas för rankingfaktorer.

  Vad säger Google om sökmotoroptimering?

  Numera rekommenderar Google webbplatsägare att anlita en sökmotoroptimerare för att förbättra förutsättningarna att synas så bra som möjligt i sökresultatet. I Googles handbok om sökmotoroptimering skriver Google bland annat:

  Om du tänker anlita en sökmotoroptimerare är det bra att göra det i ett tidigt skede. En bra tid att anlita en är när du funderar på att göra om designen på webbplatsen eller när du planerar att lansera en ny webbplats. Då kan du och sökmotoroptimeraren från början se till att webbplatsen är så sökmotorvänlig som möjligt. En bra sökmotoroptimerare kan även användas för att förbättra en befintlig webbplats.

  Bra SEO förbättrar sökresultatet

  Ett bra sökresultat är en förutsättning för att Google ska fortsätta att vara den ledande sökmotorn. Med bra SEO blir det lättare för Google att leverera relevanta sökträffar, vilket ger bättre sökresultat och nöjda användare.

  Hur lång tid tar det innan optimeringen ger resultat?

  Denna frågan är väldigt svår att besvara då det är mängder av olika förutsättningar som avgör hur lång tid det tar innan man får resultat. Ett generellt svar är att det går ganska snabbt tills något händer. Förhoppningsvis märker man att positionerna blir bättre, men det är inte alldeles självklart. Resultatet av optimeringen beror inte bara på vad man gör med webbplatsen och vilka länkar man får, det är i allra högsta grad också beroende av vad konkurrenterna och andra gör. När det handlar om exempelvis effekten av länkar kan det ibland ta ganska lång tid. Det är inte ovanligt att det kan ta upp emot 10-12 veckor innan effekten av länkar märks fullt ut.

  Att nå lönsamhet är en process

  Även om man lyckas förbättra placeringarna både generellt och för selektiva sökord och sökfraser, så är det inte alls säkert att resultatet är lönsamt. Att klättra 300 placeringar med fem sökord behöver ju inte betyda att man lyckas ta sig in på topp tio med ett enda sökord. Man har gjort rätt men man har antingen inte hållit på tillräckligt länge eller så har man lagt ner för lite jobb. Det senare kan ju vara styrt av en budget. Det är viktigt att man har en öppen dialog om budgeten, förväntningarna och resultatet.

  Topp fem är det nya topp tio

  Numera är det ofta inte lönsamt förrän man man tagit topp fem eller till och med topp tre. Det beror på om det finns konkurrens i form av Adwords och/eller lokala sökresultat som pressar ner det organiska sökresultatet. Allt är relativt så även om man ska räkna med att det kommer ta tid så ska man ställa krav på förbättringar. Har inget hänt efter 3-4 månader ska man nog ändra strategi.

  Holistiska synsättet på SEO

  Har du följt sökmotoroptimeringen under en tid, ja kanske de senaste 10 åren, så har du inte kunnat undvika den förändring som skett. Det handlar så klart i grunden om att Google förändrat spelets regler och villkor. Detta kan för vissa vara ett hinder i vägen mot att lyckas med SEO medan det för andra har passas som handsken.

  SEO har blivit mer komplext

  Man kan förenklat säga att SEO blivit mer komplex och mindre självklar. Det finns idag ganska stora skillnader på leveranssätt om man jämför olika leverantörer. Vissa leverantörer ägnar sig i huvudsak åt skalade och mer eller mindre automatiserade processer  medan andra levererar konsulttid och kompetens i första hand. Detta innebär inte att den förstnämnda gruppen är mindre kompetenta. Det svåra blir att kommunicera dessa skillnader sett till leveranser till beställaren för oavsett så heter ju tjänsten SEO eller sökmotoroptimering.

  Det handlar inte bara om rekommendationer och länkar

  Det mer traditionella arbetssättet är att leverera rekommendationer och länkar. Det man missar då är att se till helheten och det som troligtvis ger mer långsiktiga resultat. Som kontrast till denna metod står det holistiska synsättet som innebär att man inte bara ser till rankingfaktorer och prioriterade rankingfaktorer utan att man har som mål att göra webbplatsen så pass bra så att man rankar bättre än konkurrenterna. Man nöjer sig inte enbart med att fixa titlar, rubriker och innehåll för att sedan bygga länkar utan man fortsätter att fixa problem och identifiera saker som är värda att förbättras för att förbättra den organiska synligheten. I denna perfekta värld är självklart länkar en fortsatt viktig faktor, men långt från den enda. Det finns inget omoraliskt att skapa egna länkar från egna resurser så länge det ger resultat, det är heller inte fel att istället försöka få länkar från andras webbplatser. Det blir heller inte fel att kombinera dessa sätt att få länkar. Man gör helt enkelt vad man kan för att lyckas med sin sökmotoroptimering, ja även sånt som andra anser inte alls är SEO.

  Kvalitét och användarupplevelsen har blivit allt viktigare

  Google eftersträvar att leverera kvalitet i sökresultatet. Den stora frågan är vad Google menar med kvalitet.  Enligt Google sker bedömningen av en webbplats efter särskilt tre faktorer som uppmärksammas. Dessa är graden av expertis, auktoritet och trovärdighet. Detta gäller för såväl enskilda webbsidor och hela webbplatsen. En annan kvalitetsfaktor är innehållet i sig, där även kvantiteten har betydelse. När det handlar om att bygga auktoritet och trovärdighet har man tidigare tillskrivit länkar det som är avgörande. Om man ser till vad Google numera uttalar är det andra faktorer som har stor betydelse. Dessa är exempelvis att det finns en tydlig avsändare och information om vilka som ligger bakom webbplatsen, även vem eller vilka som är författare av innehållet. I bedömningen av webbplatsens rykte, som är en kvalitetsfaktor, räknas vad andra säger om webbplatsen. Det handlar även vad som sägs om författarna och de personer som ligger bakom webbplatsen. Hur stor vikt detta har jämfört med andra faktorer framgår inte.

  Sökmotoroptimeringens ursprung, historia och utveckling

  Även sökmotoroptimeringen har sin historia och är en del av Internets utveckling. Webmasters och innehållsleverantörer började optimera hemsidor för sökmotorer redan under mitten av 1990-talet. Då för sökmotorer som AltaVista och Yahoo. Klicka här för mer information om sökmotoroptimering. Vid denna tid var det bara att skicka in sidan eller den url man ville göra synlig till den sökmotor man ville få hemsidan sökbar i. En ”spindel” skulle sedan indexera sidan och även upptäcka de andra sidorna på webbplatsen.

  Processen innebär en sökmotorspindel hämtar en sida och lagrar den på sökmotorns egen server, där ett andra program, som kallas en indexerare, tar fram diverse information om sidan, såsom de ord sidan innehåller och var orden är placerade. Dessutom anges en viktning för specifika ord och de länkar sidan innehåller.

  Värdet av att synas

  Sajtägare började snart inse värdet av att ha sina webbplatser högt rankade i sökmotorerna och detta skapade en ny möjlighet. Enligt analysföretaget Danny Sullivan kom frasen ”sökmotoroptimering” förmodligen i bruk 1997. Den första dokumenterade användningen av termen sökmotoroptimering var vid denna tiden av John Audette och hans företag Multimedia Marketing Group. Tidiga versioner av sökalgoritmer har förlitat sig på informationen som fanns i Meta keywords (och Meta description). Metataggar ger en bild av varje sidas innehåll. Att använda metadata för att indexera sidor befanns snart vara mindre tillförlitligt eftersom val av sökord i metataggen skulle kunna skilja sig från det faktiska innehållet på hemsidan. Det blev ganska snabbt känt att Meta keywords kunde manipuleras. Det var helt enkelt bara att stoppa in de ord man ville synas på och i början gav en upprepning bara ännu bättre resultat.

  Genom att förlita sig på faktorer som meta-taggar och sökordsdensitet drabbades tidigt sökmotorer av att sökresultatet manipulerades för att webbplatserna skulle få bättre positioner och trafik. En upprepning av sökord för att manipulera sökmotorer kallas för Keyword stuffing.

  För att sökmotorerna skulle leverera bättre resultat till sina användare krävdes en anpassning och en förbättring så att deras resultatsidor visade de mest relevanta sökresultaten i stället för orelaterade och manipulerade sidor, enbart fyllda med en massa sökord .

  Eftersom sökmotorns framgång och popularitet avgörs av dess förmåga att producera de mest relevanta resultaten till en viss sökning, så skulle dessa manipulerade resultat leda till att användare började använda en annan sökmotor. Sökmotorer svarade genom att utveckla mer komplexa rankningsalgoritmer med hänsyn till ytterligare faktorer som var svårare för webbansvariga att manipulera.

  PageRank skapades

  Doktorander vid Stanford University, Larry Page och Sergey Brin hade utvecklat ”Backrub”, en sökmotor som förlitat sig på en matematisk algoritm för att betygsätta webbsidor. ”Betyget” fick namnet PageRank, som är en funktion av mängden och styrkan för inkommande länkar. PageRank beräknar sannolikheten för att en viss sida ska nås genom en webbanvändare som slumpmässigt surfar på webben och följer länkar från en sida till en annan. I själva verket innebär detta att vissa länkar är starkare än andra, eftersom en sida med högre PageRank är mer sannolik att nås av den slumpmässiga surfaren.

  Google grundades 1998

  Page och Brin grundade Google 1998. Google lockade en lojal skara följare bland det växande antalet internetanvändare. Sökmotoroptimering blev en kombination av off-page faktorer (såsom PageRank och länkanalys) , liksom ”on page” faktorer (såsom sökordsfrekvens, meta taggar, rubriker, länkar och webbplatsens struktur).  Google vidtog åtgärder för att undvika den typ av manipulation som skedde för de tidigare sökmotorerna.  Även om PageRank var svårare att manipulera så hade webbansvariga redan utvecklat verktyg för att bygga länkar och system för att påverka sökmotorn Inktomi. Precis dessa metoder visade sig även fungera för att påverka PageRank. Många webbplatser fokuserade på att byta, köpa och sälja länkar, ofta i stor skala. Vissa av dessa system, eller länkfarmar, involverade skapandet av tusentals webbplatser för det enda syftet att spamma länkar.

  Hundratals rankingfaktorer

  2004 hade sökmotorer ett brett utbud av hemlig faktorer i deras rankingalgoritmer för att minska effekterna av länkmanipulation. I juni 2007 förklarade New York Times Saul Hansell att Google använder mer än 200 olika signaler för att rangordna webbplatser i sitt sökresultat . De ledande sökmotorerna – Google, Bing och Yahoo höll dessa algoritmer mer eller mindre helt hemliga. SEO-utövare studerade olika metoder och arbetssätt genom diverse experiment för att kunna överlista sökmotorerna.

  Sökresultat som anpassas efter användarens intressen

  Under 2005 började Google att anpassa sökresultaten för varje användare. Beroende på deras historia av tidigare sökningar så skapade Google ett anpassat resultat för inloggade användare. Ryktet som om att sökmotoroptimeringen gick mot sin död spred sig snart som en löpeld på Internet.

  Google började bekämpa länkspam

  Under 2007 utlyste Google en kampanj mot betalda länkar som överför PageRank. Den 15 juni 2009 avslöjar Google att de vidtagit åtgärder för att mildra effekterna av PageRank sculping genom användning av nofollow-attribut på länkar. Matt Cutts, en välkänd programvaruingenjör på Google, meddelade att Google Bot inte längre behandlade nofollow-länkar på samma sätt. I december 2009 meddelade Google att sökhistorik skulle användas för alla dess användare, även de som inte var inloggade, för att påverka sökresultatet.

  Google instant och realtidsökning

  Google Instant, realtidsökning, introducerades i slutet av 2010 i ett försök att göra sökresultatet mer aktuellt och relevant. Tack vare den ökade användningen av sociala medier och bloggar så har de ledande sökmotorerna gjort ändringar i sina algoritmer för att nytt innehåll ska indexeras snabbt och få synlighet i sökresultaten.

  Google började bekämpa tunt innehåll med Panda

  I februari 2011 meddelade Google ”Panda” som drabbar webbplatser med tunt innehåll  och innehåll som kopierats från andra webbplatser och källor. Google hade implementerat ett nytt system som bestraffar webbplatser vars innehåll inte är unik eller som anses särskilt svagt.

  Sökmotoroptimeringen förändrades efter Google Penguin

  I April 2012 lanserade Google Google Penguin. Målet med denna uppdatering var att webbplatser som manipulerar Google med hjälp av länkar ska bort från sökresultatet. Sökmotoroptimering och dess metoder ändras ständigt men i samband med denna uppdatering (Pingvinen) så förändrades arbetet, i alla fall det som fungerar, rejält. Länkar förblev viktiga men nu började det handla om kvalitet istället för kvantitet.

  Sökmotoroptimeringen lever!

  Ännu en gång spreds ryktena om att sökmotoroptimeringen var död eller åtminstone låg på dödsbädden. Orsaken var att det påstods att länkar inte längre fungerade som signal till Google. Det visade sig åter att det var ett falsklarm. Ännu lever det vi kallar för SEO och sökmotoroptimering!