bulkseo

Det har gått ett år sedan Google släppte loss ’pingvinen’, en uppdatering av Googles sökalgoritmer som påverkade arbetet med SEO för ganska många. Trots att det som vanligt förkunnades att SEO låg på dödsbädden så har det för minst lika många inte inneburit så mycket. Länkar fungerar fortfarande som den bästa metoden för att ta toppositioner i sökresultatet och det har inte blivit något stort genombrott för ”social SEO”. I så fall har jag missat det.

Nu väntas en ny pingvinuppdatering

Precis som sig bör inför en stor uppdatering av Google så spekuleras det mycket om konsekvenserna inför den väntade pingvinuppdateringen. Pingvinen förväntas gå hårt åt de som jobbat lite väl hårt med exakta ankartexter (att ha sökordet som länkad text) och länkar ’site wide’ (att ha länkar i blogroll och sidfot över hela webbplatsen).  Men detta är ju inget nytt, utan något som alla sökmotoroptimerare kunnat ställa om sig till under en ganska lång tid.
Idag skrivs det om nästa stora pingvin och av detta vettiga så tycker jag formuleringen ”Det är förstås lätt att spekulera men desto svårare att gissa rätt” var vettigast. För vi kan inte med säkerhet veta vad som händer med olika webbplatser förrän det hänt. Google har sina ambitioner med uppdateringarna men det är nästan alltid en hel del oskyldiga webbplatser som råkar illa ut, samtidigt som de som uppdateringen riktat in sig på klarar sig undan. Att någon tillfälligt rasar i sökresultatet innebär inte automatiskt att det varit dålig SEO. Det är väl snarare vad som görs efteråt, ifall någon webbplats tappar viktiga positioner, som får ligga till grund för den bedömningen.

Vilka SEO-aktörer har kunder som riskerar att drabbas?

Allt jag skriver här är ren spekulation. En försiktig gissning är att det förmodligen speciellt kommer drabba en del som köpt suspekta länkpaket från mindre noggranna leverantörer, men säkert inte alla. Jag har passat på att köpa ett par sådana paket med dryga tusen länkar i för att se vad som händer. Dock inte till denna sida, utan till en jag kunde avvara till det. Sett till SEO-kunder kan det vara lite kritisk till de som anlitar SEO-företag som erbjuder rena bulktjänster. Det beror alldeles på vilken länkkvalitet de levererat. Liksom vad jag ville ha sagt tidigare kan man nog inte garantera att alla som har en bra mix på länkarna klarar sig, likväl att alla med skräplänkar kommer drabbas. Sökmotorn Google är ju faktiskt fortfarande till större delen en massa kod och långt ifrån något mänskligt och ännu mindre något gudomligt. Visst finns det de som ber till Google, men jag förespråkar nog andra metoder för att uppnå resultat.