Frågan om antalet sökord man ska optimera en webbplats för blev aktuell nyligen. Jag hade haft en ”duskussion” med supportavdelningen på en ehandelsleverantör efter att jag sett typiska tecken på indexeringsproblem för en butik som hyr butik av leverantören i fråga. När jag ännu en gång påtalade att butiken tappat ett onaturligt antal placeringar för ganska många sökord så fick jag ett minst sagt oväntat svar.

Vår åsikt är att du har fokus på alldeles för många sökord (enligt Wincher) för att kunna arbeta bra med er SEO. Det bästa hade varit om ni kunde minska ner dem till 10-20 och endast fokusera på dem.
(Kundsupport och ”SEO-kunnig” hos Webbutiksleverantör)

Min åsikt är helt annan. Självklart ger man olika sökord och sökfraser olika fokus över tid när man gör sökmotoroptimering, men att ha ett synsätt som handlar om att bara ha koll på 20 sökord när man som i detta fallet driver en webbutik med tusentals produkter där det finns långt över 100 sökord med en sökvolym som överskrider 1000 sökningar/månad  känns galet.

Jag ser ingen anledning till att ha en generell regel för hur många sökord man ska mäta och försöka förbättra placeringen för. Så länge det är ekonomiskt försvarbart så är det inte fel att ranka för ytterligare en sökfras.

Kan man optimera en och samma sida för flera sökord?

När det gäller sökord/sökfraser per sida är det annorlunda. Ofta är det bäst att hålla sig till ett sökord per sida, men ibland finns det skäl att utöka antalet. En vanlig kombination är att försöka fokusera på ett sökord och en sökfras där sökordet ingår. Jag har sett fall där det finns 2-3 toppord som delar på sökvolymen och som betyder i princip samma sak. Det skulle bli konstigt att bygga tre sidor för dem med ett sökord per sida och jag  tror det finns risk att man inte rankar med något istället. Historiskt har man sett singular och pluralis som två olika ord men detta är något som förändrats och även om Google inte alltid ser singular och pluralis som samma så har algoritmen blivit bättre på det.

Optimera webbplatsen och ranka bra med allt som ger dig relevant trafik!