Alltför ofta fokuserar man, åtminstone jag, på de stora delarna av sökmotoroptimeringen som handlar om att förändra befintligt innehåll eller skapa helt nytt innehåll som sedan optimeras. Till detta skapas länkar med förhoppningen om att ta placeringar som leder till trafik. Så rullar det på. Visst finns det sökbegrepp som man ständigt gör finlir för men ibland missar man små guldkorn som man enkelt skulle kunna förädla och dra nytta av.

Ett tips av många är att använda sig av Googles verktyg för webbansvariga för att leta efter sökbegrepp som rankar halvdåligt och ändå ger lite trafik. Numera får man mycket bättre data avseende vilka sökfrågor som gett trafik och det är lätt att hitta de placeringar som är sämre än topp tio, kanske till och med topp 20, som ändå leder till besök. Om man placerar sig såpass bra utan att ha gjort något på länge så kan det vara värt att lägga tio minuter för att se om placeringen kan förbättras så att man kan skapa ytterligare trafik.

En tiominutersinsats som kan ge resultat

Denna webbplatsen placerar sig på position 20 för sökbegreppet innehållsmarknadsföring. Tack vare att jag skapade en intern länk i samband med att nämnde begreppet så gav jag även sidan lite länkkraft från detta inlägget. Jag gjorde även en länkning från ytterligare en sida som berörde ämnet här. Ibland kan man även göra små justeringar och fylla på med några raders innehåll för att få Google att få upp ögonen för sidan. Det finns även vissa fall där det kan vara värt att göra om innehållet helt och hållet för att kunna skapa den konvertering och infallsvinkel man önskar.

Nu handlar det bara om att göra en uppföljning om ett par veckor och se ifall det gett något resultat. Har man externa länkresurser så kan det vara värt att skapa en länk därifrån också. Tänk på att länka internt med omsorg och inte skapa en massa onödiga internlänkar. Det kan försämra din SEO.

Uppdaterat 2014-04-03. Vid senaste kollen så var placeringen #11, så visst lönade sig det sig att investera tio minuter.