Gång på gång har jag fått frågan som rör gamla inlägg, nyheter, sidor och artiklar. Ska de sparas eller raderas när de inte längre är aktuella?

Det finns inget solklart svar, men jag ger ofta rådet att spara dem, men det fortsätter att de fortfarande är aktuella.

En artikel som funnits ett tag har viss kraft, särskilt om den dessutom har externa länkar. För en SEO-kunnig är detta lätt att värdera och kolla men för gemene man kanske det inte är så lätt. Då kan man ta det säkra före det osäkra och låta artikeln ligga kvar om det inte stör.

Man behöver inte länka till de gamla artiklarna från menyn eller startsidan så oftast stör de inte alls.

Vissa gamla artiklar kan ha tagit sig riktigt bra i sökresultatet och detta är något man kan dra nytta av.

Det finns så klart tillfällen gamla artiklar bör raderas eller åtminstone skrivas om. Det kan vara när den sanning som gällde när artikeln skrevs inte gäller längre, helt eller delvis.

På oxit.se finns gott om gamla artiklar. En del härstammar från mitt bloggande för 8-9 år sedan och det är så klart mycket som ändrats sedan dess.

I denna stund pågår en upprensning av dessa och flera av dem har tagits bort och förmodligen kommer det försvinna en del till. I detta fall finns flera anledningar. Det främsta är att det är mycket som skrivits om sökmotoroptimering som ändrats och att det finns flera artiklar som kan uppfattas som tunt innehåll. Numera ställs det helt andra krav på innehåll jämfört med vad som gällde för nästan 10 år sedan. Det kommer dock finnas kvar en hel del gamla artiklar, sådana som rankar bra och som driver trafik.

Ett par artiklar ger besökare dagligen och har gjort så i flera år, därför vore det fel att de plötsligt tas bort. I sådana fall är det helt klart bättre att justera innehållet. Det kan handla om att lägga till mer text och göra dem mer aktuella, förbättra design och användarupplevelsen.