Alla som har barn vet att barn inte alltid gör som man säger utan som man som förälder gör. Det är inte bara en klyscha. Så fungerar det även i olika samhällssystem. Ser vi till diktaturer som styrs av korrupta ledare, oavsett om de kallas höger eller vänster, så är dessa samhällen ofta nersmutsade av korruption på alla nivåer. Detta gäller inte bara barnuppfostran och samhällssystem, utan även inom företag. Ett företag kan ha vilka regler som helst men det är hur chefen agerar och kommunicerar som styr hur medarbetarna agerar. Man kan aldrig bygga upp värden som lojalitet och effektivitet med nedskrivna regler om inte de som skriver reglerna lever och agerar efter dem.
Google är en växande maktfaktor
Google är ett jättelikt och framförallt mäktigt företag på många sätt och det finns ofantligt många möjliga beröringspunkter för att påvisa detta. Eftersom den här webbplatsen främst fokuserar på sökmotoroptimering och SEO så blir det den utgångspunkten jag har. Google var från början en fantastisk sökmotor som nu erbjuder så många andra tjänster att de flesta inte längre har koll på vilka alla dessa tjänster är. Som den överlägset mest använda sökmotorn har Google en avgörande betydelse för många företags framgång. Med hög synlighet i sökresultatet bäddar man för att nå ut till kunderna, likaså som en frånvaro i sökresultatet kan bli katastrof för många företag. Det är Google som bestämmer om du ska synas eller inte. Google har blivit en maktfaktor som ganska sällan granskas och ställs mot väggen för sitt egna agerande. Det är i alla fall min uppfattning. Man kan nästan tro att det är lättare att angripa och kritisera diktaturer och orättvisa samhällssystem.
Sökmotoroptimering handlar om att man tar till olika metoder för att förbättra en webbplats synlighet i Google. Det kan handla om att ta positioner på branschledande sökord eller sökbegrepp som man vet att kunderna antas söka efter. Denna förenklade bild av sökmotoroptimering räcker här. Google har sina riktlinjer som beskriver vad man får och vad man inte får göra för att förbättra denna synlighet. Utan att gå in på för många detaljer så är Googles grundregel att man som webbplatsinnehavare ska förtjäna sin placering i sökresultatet. Man ska helt enkelt erbjuda det bästa innehållet som bäst svarar sökfrågan. I teorin skulle det betyda ett mycket bättre Internet där vi undslipper spam och webbplatser som vi känner oss lurade till när vi i själva verket ville ha helt annan information. Bland företag som erbjuder sökmotoroptimering finns ganska skilda uppfattningar om både vad sökmotoroptimering är och hur den ska genomföras. Vissa förespråkar en, vad de anser, mer etisk sökmotoroptimering som går ut på att följa vad Google säger, medan andra företag tar till de just nu fungerande metoderna för att, kanske kortsiktigt, leverera så bra resultat som möjligt. Det blir då snarare en fråga om riskbedömning än en moralisk fråga gentemot Google. De som bryter mot Googles riktlinjer riskerar att straffas och förlora sin söktrafik, samtidigt som det ibland krävs att man använder metoder i strid mot riktlinjerna för att kunna konkurrera i sökresultatet. Det blir en balansgång mellan vad Google förespråkar och vad som ger det bästa resultatet.
Bryter Google mot sin egen lagbok?
Det många i debatten om sökmotoroptimeringen förbiser helt är att Googles riktlinjer inte är ett sätt att på något sätt förbättra Internet. Googles riktlinjer är ett sätt för Google att behålla sin ställning som sökmotor, sin position som företag. Riktlinjerna och att webbplatsägarna följer dem blir en slags garanti för Google att kunna ta ytterligare marknadsandelar och framtidssäkra sin ställning. Även om Google använder uttryck som etik och bedrägligt förfarandesätt när de beskriver vissa metoder för sökmotoroptimering, så har jag och många med mig väldigt svårt att se med samma ögon som Google.
Vi ska helt enkelt acceptera att Google spammar oss med erbjudande om Adwordskuponger, såväl som länkar på webbplatser, i vår brevlåda i datorn och hemma. Vi ska även acceptera att Google säkert har hundratals, kanske tusentals, sidor med dåliga översättningar med missvisande information. Det är inte bara Adwordsreklamen vi utsätts för. Se på tjänster som Picasa, App Store med flera. I mejl som jag får via min Gmail finns det länkar till tjänster som har koppling till mejlets innehåll, samtidigt som Google anser att det är oetiskt att köpa en länk som kan påverka det organiska sökresultatet. Det dyker upp förklädda reklamerbjudanden och Google tar ett allt större grepp om oss för att påverka hur vi ska bete oss på Internet. Skulle man bedriva sökmotoroptimering på ett lika aggressivt sätt som Google marknadsför sina webbtjänster så skulle risken för bestraffning vara överhängande. Likväl som det finns de som på fullaste allvar verkar tro att Google har som ambition att verka som en oberoende faktor för att skapa ett bra Internet så finns det lika stor anledning till att tro att Google är orsaken till att Internet inte är bättre. Vi har inget sätt att försäkra oss om att Google agerar för vårt bästa. Google kan när som helst lägga ner ”tjänsten” vi ägnat hundratals timmar åt bara för att de inte bedömer den som tillräckligt lönsam. Var dig själv närmast och glöm inte bort att Google bara är ett företag.
Google är bara Google.
Jag tror att skillnaden inte ligger i uppfattningen av Google som företag utan snarare det motiv man har att jobba med SEO. Jag jobbar inte bara med SEO av den anledningen att det endast är en faktor av många vägar in till bra konvertering. Dessutom är Google just idag den största sökmotorn och om vi vill synas i deras index så tror jag det är klokt att arbeta efter spelreglerna de visar mig. Jag ser inte Google som en ”evil maktfunktion” men jag ser dem som ett företag och i jämförelse med många andra ett mycket framgångsrikt företag. Jag kan omöjligt arbeta med spam-metoder som gör att jag rankar högre för termer som mina kunder vill synas på och samtidigt proklamera förtjänad reklam och arbete med bra integrerad digital kommunikation. I alla mina kundfall (jobbar bara med större bolag, ska nämnas) så är det faktiskt lyckade case med riktigt bra resultat, där arbete med SEO i linje med Googles riktlinjer fungerar helt perfekt. Fundera över om det inte är så att det beror på ditt eget företags inriktning och de kunder som du jobbar med och hur ni väljer att se på SEO gemensamt. Min inriktning på mitt företag kräver att jag jobbar med det efter de riktlinjer som finns och därmed inte sagt att Google är sökmotorn för evigt. Det vore jätte bra om det kom fler alternatv.. men metoderna jag väljer att använda måste ligga i linje med vad jag tror mina kunder behöver oavsett sökmotor. Vi ska också komma ihåg att SEO är i sin silo för att många i denna bransch vill att den ska vara det och de vill att det ska låta som om det är Rocket Science. Både du och jag vet att det inte är det och transparensen är viktigare än något annat när man hanterar andra företags investeringar. Kunden ska veta vad de köper och de ska bli vägledda till en bra lösning där de är medvetna om riskerna och de alternativ som finns – det är här som SEO branschen i mångt och mycket har sin svaghet.
För mig är det självklart att det är kundens mål och förutsättningar som ligger till grund för det motiv som finns bakom arbetet med SEO. En av förutsättningarna för att det ska fungera är transparens mot kunden både vad gäller arbetsmetoder och beskrivning av konsekvenser. Det är stor skillnad på att arbeta med en webbutik som säljer nischade produkter och exempelvis ett större företag som förvaltar etablerade varumärken. Skillnaden mellan företag innebär även att metoderna och hela arbetssättet när det gäller SEO skiljer sig åt ibland. Det kan bli fel oavsett åt vilket håll man än jobbar om man inte anpassar sig till varje enskild kunds förutsättningar, så det handlar inte om att den ena eller andra metoden ska pekas ut som något mindre bra rent generellt. Jag har inget företags inställning att ta hänsyn till, detta är min blogg/webbplats. Visserligen har jag en del uppdrag inom sökmotoroptimering, både till mindre och något större företag. Det är främst resultatet, önskemål och möjligheterna som styr vilka insatser som ska göras.
Hej Håkan och Sara.
Det var roligt att läsa din kommentar Sara men det jag saknar är lite mer diskussion om ämnet Håkan tog upp.
Jag har själv arbetat med Internet och IT-relaterade frågor på ett antal stora företag och jag ser ingen ”Rocket Science” med att göra SEO för de företagen. Har man som företag stor budget, etablerade kontakter med journalister och tidningar, massor med resurser är det inget problem med att följa Googles ”riktlinjer” och nå resultat. Poängterar ordet riktlinjer, det är inga regler. Jag ser en utmaning med att jobba med små aktörer och deras små resurser. På Internet är alla lika stora, eller små, i alla fall från början.
Jag kan inte se företaget Google som en gud som ska ge mig 10 bud jag ska blint följa efter. Idag är de en maktfaktor för att de levererar resultat som påverkar vinstresultat hos många företag. Tror inte att Håkan skrev ”evil” någonstans i sin artikel. Alltså, ett företag som har sina egna tjänster och presenterar andra företag via dessa tjänster, stora som små. Jag upplever ibland att Google tvingar dessa tjänster på mig. Prova själv någon gång, registrera ett litet företag på Google+ sidan, Google Maps, Google Places och Snappets … man ser kod till ”gör G+ knappen” 10 gånger under registrering… Man får pop-upp fönster med lista på alla dina kontakter 3-4 gånger där Google vill att jag ska spamma alla på min kontaktlista med länkar till deras Tjänster. Var är ”riktlinjerna” där i deras egen marknadsföring mot mig som kund?
Ska inte ens prata om detta att G+ knappen nu finns, bara på ett par veckor, bokstavligen talat överallt, på allt som rör Google och deras tjänster. Har jag frågat efter dessa?
Tyvärr, uppfattar jag din post som självpromotion av ditt företag och inte som en diskussion om ämnet som togs upp av Håkan. No hard Feelings :-) Mensur Muhic, via Galaxy Nexus
Jag tror inte heller Google är evil på riktigt. Däremot tycker jag inte att
1. Man skall låta sig väglledas av företag som tycker det är ok, att marknadsföra receptbelagda läkemedel mot alla och bli dömda till det största bötesbeloppet i amerikansk marknadsföringshistoria, 500 MUSD. Läs mer disruptive.nu/2011/09/05/sanningen-bakom-googles-dont-be-evil/
2. Att lyssna på Google avseende SEO är som att låta skattemyndigheten optimera din skatt. Dyrt. Du bör möjligen tolka dem men knappast vara bokstavstrogen till vad de säger
”Att lyssna på Google avseende SEO är som att låta skattemyndigheten optimera din skatt. Dyrt.” Christian detta är så vackert att man kan gråta. Den snor jag men lovar att inte göra den till min. ;)
Sara:
Kan du inte visa de här casen så vi kan kolla på dem? Är är intresserad!
Extremt intresserad! Bortsett från de eviga mantran man hör från SEO-guruerna är detta första gången jag ser någon som påstår sig ha flera lyckade SEO-case. Ingen, i den grupp av företagare vi tillhör, har någonsin medgivit att SEO (med eller utan AdWords) fungerat eller ens betalt sig. Sammantaget har vi plöjt ner ofantliga belopp, på något jag upplever som ett nollsummespel!
Nä, tänkte väl det… inga case… idag rycker vi: 2014 ONSDAG 28 MAJ