Av en slump upptäckte jag att Google slutat indexera nypublicerade inlägg på denna bloggen. Jag hade noterat att indexeringen gick trögt vid ett tillfälle tidigare, men det föll i glömska. Att inte innehållet indexeras optimalt av Google är ju inte världens bästa reklam för en blogg vars huvudsakliga innehåll handlar om sökmotoroptimering. Det som inte indexerats handlade framförallt om de senaste inläggen och det var inte fråga om några tappade positioner. Det handlade visserligen bara om några dagar sedan de aktuella inläggen publicerades, men jag har tidigare varit bortskämd med att inläggen blivit googlebara ganska omedelbart efter publicering.

ogooglebar

 Jag gjorde en del åtgärder och snabba felsökningar, vilka jag redovisar nedan:

1) Jag tittade på ifall även andra bloggar hade samma problem. Jag fann några vars inlägg inte indexerats, men jag hittade även bloggar med nypublicerade artiklar som fanns i sökresultatet. Om nu Google på något sätt var trasigt, så skulle jag inte behöva offra tid på att felsöka.

2) Jag avinstallerade det senast installerade tillägget, All In One Schema.org Rich Snippets, för jag hade en känsla av att problemet uppstod efter att det installerats. Jag har inget ont att säga om det tillägget, men jag har inte lagt ner någon tid på att sätta mig in i det och har efter att ha snokat i Nikke Lindqvist kod blivit tipsat om en förmodad bättre lösning.

3) Jag stressade Google lite genom att lägga upp och pinga en ny sitemap och använde även funktionen ”hämta som Google” i Googles verktyg för webbansvariga. Inläggen var dessutom tidigare delade med Google+, vars postningar visat sig påskynda indexering (dock ej placering vad jag vet).

Nu verkar det senaste innehållet vara googlebart, men jag vet fortfarande inte exakt varför Google plötsligt slutade att indexera inläggen.  Jag vet heller inte exakt vilken åtgärd som satte fart på indexeringen. Trial and error har åter visat sig vara den arbetsmetod som slutligen gav resultat.

Fortsättningsvis ska jag hålla lite bättre koll på hur det nypublicerade innehållet tas emot av Google och jag hoppas slippa hjälpa Google på traven.

Om du märkt av samma problem eller om du har tips på åtgärder som kan hjälpa andra som råkar ut för samma sak så är du välkommen att dela det  i form av en kommentar.

Kommentar: För att se ifall inläggen indexerats så googlade jag dels hela eller delar av inläggets titel. Jag gjorde också en sökning med site:www.soekmotoroptimering.se (vilket visar alla sidor som Google indexerat) med inställningen att visa dels nytt innehåll senaste veckan och dels senaste månaden. Skulle jag även ha råkat ut för akuta tappade positioner så hade jag använt verktyg som Screaming Frog Spider med flera för att få information om eventuella fel.