Så nu har Google alltså rullat ut vad de själva kallar Penguin 2.0. Denna sidan, som hur konstigt det än låter inte är speciellt ”sökmotoroptimerad”, drabbades inte så farligt. På sökfrasen sökmotoroptimering halkade den ner ett par placeringar, men ärligt talat så kommer det inte innebära någon trafikminskning att tala om.

För en månad sedan köpte jag ett gäng länkar som främst bestod av ryska forumlänkar, mestadels nofollow men en del dofollow. Dessa pekades mot en sida som i princip är uppbyggd som en affiliatesida .  Tanken var att just se hur den skulle påverkas både på kort och lång sikt. Vad jag sett hittills verkar den snarare ha gynnats av pingvinen. Ett hopp från plats 20 till 14 på den tuffare sökfrasen kan inte tolkas annorlunda.

En annan iakttagelse är att de sajter som jag trodde skulle åka inte alls har drabbats. Istället har jag sett desto bättre webbplatser, både sett till innehåll och länkstruktur, drabbas värre.

Nu gäller att ta till sig vilka förändringar som skett och hur man i den närmaste framtiden kan jobba vidare på bästa sätt. Att sluta bygga länkar är ingen lösning.