Under de senaste 6-8 veckorna har vi på Oxit sett en mycket stor ökning av kopierade webbutiker och webbplatser. Dessutom har dessa kopierade webbplatser i vissa fall övertagit de positioner som orginalsajten har på viktiga sökord. Det handlar helt enkelt om att kopiera design, innehåll och allt annat från din webbutik eller webbplats och sätta upp en exakt likadan fast på en annan domän, oftast slutar domänen med .cf eller .tk. Ibland trycker dom även in massa annat innehåll också (oftast dejting eller lättklädda kvinnor) men i de fallen vi granskat så är alltid originalinnehållet kvar också.

Ett exempel på drabbad webbplats är Barahandtag

Hur påverkar det dig och varför behöver du bry dig?

Man kan ju tycka att Google skall kunna hantera detta betydligt bättre än vad dom gör år 2017 men uppenbarligen så kommer Google inte åt dessa, inte tillräckligt snabbt iallafall. Flera av de domäner vi granskat har legat ute under flera månader utan att Google har upptäckt och/eller åtgärdat det hela. Du som driver en webbplats eller butik online behöver bry dig, främst av följande anledningar då det kan påverka din sökmotoroptimering negativt:

  1. Du kan tappa positioner i sökresultatet och därmed viktig, organisk trafik och därmed affärer
  2. Ditt varumärke kan drabbas negativt om besökare klickar sig in på den kopierade sidan

Punkt ett ovan i kombination med punkt två är sämsta möjliga kombination. Det innebär att den kopierade sidan har tagit en eller flera positioner på dina viktiga sökord med hjälp av ditt innehåll och istället för att det är din sajt som syns där så är den kopierade. Än värre är att dom använder sig av det som kallas cloaking vilket innebär att man inte kommer till den sidan man klickar in sig utan blir vidareskickad till en sida där dom i de fallen vi har sett gör reklam för dejting och/eller porr. Inget man jättegärna vill förknippas med i de flesta fallen.

Barahandtag är en av de drabbade webbutikerna, vi hittade också flera stora webbplatser som handels.se, forsakringskassan.se och många andra stora aktörer på nätet.

Hur kontrollerar du om du är drabbad?

Det enklaste sättet att kolla om du är drabbad av detta är att ta ett stycke text som är unik, som du tror dig veta bara finns på din webbplats och inte på andra webbplatser. I Barahandtags fall blev det en mening som finns i nedre delen av startsidan och jag satte hela meningen inom citationstecken, exempelvis såhär: ”här är min helt unika mening som jag använder på Google när jag söker och den är inom citationstecken som ni ser”.

sök på en del av den unika text du har på webbplatsen eller butiken och använd citationstecken. Får du då fram en träff liknande bilden här med en random domän som slutar på .cf eller .tk (eller något annat för den delen) så har du med största sannolikhet ett problem. Klickar du på länken i sökresultat så kommer du få upp bilder på lättklädda kvinnor och/eller dejtingsajter så undvik det. Det du däremot kan göra är att gå direkt in på webbplatsen genom att ange den URL/domän som den kopierade sidan har och då kommer du se om och hur dom har stulit ditt innehåll och design.

Vad gör du om du drabbats?

Det som hänt har ingen direkt påverkan på din egen webbplats utan det handlar om att skydda sitt varumärke och sina organiska sökresultat så dom inte plockas av den kopierade webbplatsen. I samtliga fall som vi analyserat så har banditerna använt sig av molntjänsten Cloudflare som är ett stort CDN.

Vi har vidtagit följande steg:

  1. Anmäl domänen till de som har hand om det domänsuffix det gäller, för domäner som slutar på .cf och .tk är det abuse@freenom.com som gäller
  2. Anmäl domänen till registraren (hitta registraren här)
  3. Anmäl domänen till Cloudflare på cloudflare.com/abuse/form
  4. Anmäl domänen till Google på www.google.com/webmasters/tools/spamreport
  5. Om du kan, spärra det IP som kopierat sajten

För oss har det tagit cirka 2-3 dagar efter vi anmält till Cloudflare så har dom hjälpt till så den kopierade sajten plockats ner. Steg 4 känner jag mig just nu skeptisk till, jag har provat att enbart anmäla en av sajterna jag hittat till Google utan att rapportera den varken till Cloudflare eller abuse-anmält den och där har inte hänt någonting på flera veckor. Men gör den ändå.

Att det skall vara så här enkelt att kopiera och i vissa fall ranka förbi en originalwebbplats 2017 förvånar mig dock lite, att det skulle kunna ske under en kort period kan jag tänka mig men här pratar vi sajter som ligger uppe i månader och det finns säkerligen dom som legat betydligt längre än så.