Bara genom att googla Simon Nyström så förstår man att han är en kreativ SEO, ja jag kallar honom så trots att han får mat på bordet genom att driva en affiliatesida om SMS-lån. Detta är något som i normala fall kanske inte är så respektvärt, men har man som jag och många andra följt Simons kamp mot negativ SEO och Google så kan man inte annat än att respektera honom. Det är ingen vanlig SMS-lånesida, han jobbar väldigt olikt de allra flesta av hans konkurrenter. Han är dessutom generös nog att vara transparent med vad han gör. Det finns mycket att lära för dig som vill lära dig mer om SEO och hur man kan jobba som affiliate 2014 och vara framgångsrik dessutom.

Jag ska här nedan försöka mig på att beskriva hans senaste projekt ”Lånesnoken” lite närmare. Syftet med denna snokare är att snoka reda på spamnätverken inom lånenischen. Efter att ha testat verktyget så inser man ganska snabbt att det finns en fantastisk utvecklingspotential och vi pratar nu inte enbart om lån. Tack till Simon som bistått med hjälp och svarat på frågor, vilket har varit en förutsättning för att jag skulle lyckas få ihop denna bloggpost så att den inte skenade iväg fullständigt. Har du frågor så ställ dem till Simon.

Så här funkar Simon Nyströms snokare

Lånesnoken börjar med att samla in en stor mängd webbplatser som hittas inom vissa nischer. Som namnet avslöjar så fokuserar Lånesnoken på just lån. Därför är det webbplatser som hittas i Google på sökningar som smslån, sms lån, smslån utan uc, snabblån och låna pengar som Lånesnoken samlar in och lagrar i sin databas.

Om detta vore det enda så vore Lånesnoken en ganska rutten tjänst, men eftersom Lånesnoken samlar in information om vilken IP:adress webbplatsen ligger på, vem som äger den, vilken registrar som används, vilket datum den skapades, vilka DNS:er som används m.m så blir det ett kraftfullt SEO-verktyg när det gäller att kartlägga dina konkurrenter eller rapportera det spammiga länknätverket som rankar i topp inom lån.

Eftersom all information är sökbar så innebär det att ett alias som står som ägare kan leda fram till en lång lista med andra webbplatser som personen äger. Detta leder vidare till nya data som i sin tur är sökbara. Kanske upptäcker du exempelvis att listan med ägare innehåller webbplatser med andra C-klasser. Då är det bara att klicka på C-klassen för att direkt få upp andra webbplatser på den C-klassen och sedan hovra över domännamnen för att få ”quick previews”, dvs göra en visuell check och se om det finns andra webbplatsen som liknar den du undersöker. På så sätt ser du snabbt om webbplatser är identiska och kan vara värda ännu mer snokeri.

För att ta ett exempel på hur det fungerar. Jag snokar, självklart på Simons egen smslånesajt, eftersom det är han som ligger bakom tjänsten.

Sök

Och får snabbt fram denna sammanfattning:

SMSlån Online

Summeringen är riktigt bra och för varje informationscell ser du hur många andra webbplatser som överensstämmer med just den uppgiften. Som du ser på bilden ovanför så står det (2) till höger om ”simon nystrom” som är ”owner”. Genom att klicka där får du alltså fram detta i nästa steg:

sajter

Det är inget du inte redan visste. Om du följt Simons blogg så vet du att han har bloggat om sitt projekt i ett år. Detta är snarare en bekräftelse på att Lånesnoken verkar fungera. Kollar jag upp Simons data så är sajterna unika. Att det ligger många sajter hos Binero är inget att haka upp sig på eftersom det är ett populärt webbhotell. Däremot – om jag anade att Simon sysslade med spam så skulle jag gräva igenom alla sajter på Binero genom att klicka på länken och köra ”quick reviews”. Smidigt!

Om vi kollar upp en av de spammare som Simon skrivit om på sistone så är det enkelt att se att något inte står korrekt till och är väl värt att undersöka, om nu kartläggning är ditt stora intresse förstås.

Jag väljer att ta bort namnet på personen och visar istället:

spam

Här har vi alltså en topprankare med konstiga värden. Notera att det finns 13 sajter som rankar på lån och har samma ägare. Klickar du på ägaren så får du fram ytterligare ett gäng sajter som är helt identiska. Ooops! Och detta för ju med sig att varje sajt som listas på den sidan lämnar ytterligare spår. Klickbara spår som snabbt går att kolla med quick previews för alla URL:er. Sammantaget är det i spamrapporten 34 identiska sajter som listas. Tufft.

Det finns en video som visar hur enkelt en spamrapport skapades för denna lilla rackare:

Färdiga listor

Som om detta inte vore en tillräcklig överblick så finns det redan färdiga listor sorterade på sajten. Du kan se vilka de vanligaste ägarnamnen är, vilka de vanligaste skapandedatumen är, vilka de senaste webbplatserna är som hittats vid en sökning och vilka de vanligaste ip-numren samt C-klasser är och annat.

Även om man kan tycka att Simon kanske springer Googles ärenden med Lånesnoken så är det ändå ett klart intressant program som faktiskt visar samma saker som Google också relativt enkelt skulle kunna kolla upp. Syns du väl i snoken så kan du nog utgå ifrån att Google så småningom också kommer att elda upp din webbplats. Du kan faktiskt ha användning av snoken – och det är att utgå från den när det gäller att dölja de spår som du lämnar. Om du jobbar inom lån förstås. Prova själv och snoka lite.