H1, det vill säga en sidas huvudrubrik, som rankingfaktor har diskuterats tidigare.

I många guider anses H1 vara en av de viktigaste rankingfaktorerna inom onpage-optimering.

De flesta som jobbar med SEO har väl erfarenheten att H1 som rankingfaktor numera inte har en revolutionerande betydelse, men det innebär inte att den saknar betydelse.

Så när Google nu gått ut med att algoritmen inte behöver H1 för att förstå vad en sida fokuserar på är det inte samma sak som att man ska sluta rekommendera att ha sökorden i H1 eller underrubrikerna.

Eller?

Det som sagts sas av John Mueller från Google. Det han uttalade var att en hemsida kan ranka bra med eller utan en H1 och att du kan använda antingen en H1 eller många. Oavsett så är det ingen kritisk faktor för din ranking.

Ska man strunta i att anpassa rubrikerna nu framöver?

En bra rubrik som berättar för besökaren vad en sida handlar om är bra även för att få Google att förstå vad en sida handlar om. Därför finns det ingen anledning till att ändra arbetssätt. Däremot ska man kanske inte förvänta sig att en rubrik är helt avgörande för att ranka bra, men det är väl få som tror det numera..

En annan aspekt är att Googles algoritm agerar olika på olika marknader och det vore dumt experimentera med något som riskerar din ranking.

Så behåll sökordet i H1 om det inte blir konflikt med något annat mål