Varför skulle någon vilja synas på sökfrasen www.facebook.se? Även om man skulle slå sig in topp tio, ja till och med topp fem, skulle sökresultatet med stor sannolikhet vara helt ointressant för merparten av dem som googlar. Detta inlägg är dock ett test, inte bara ett seotest utan ett test av hur onlineverktygen som mäter organisk synlighet reagerar om en webbplats syns på denna sökfras. Tidigare har ett inlägg slagit sig in på topp tio med sökfrasen www.google.se och resultatet blev häpnadsväckande. Om resultatet blir liknande med www.facebook.se återstår att se.

Det är flera verktyg därute som mäter synlighet och ger olika mått. Samma verktyg uppskattar också den organiska trafiken. De utgår från en matematisk modell som bygger på vilka sökord man syns med och hur stor sökvolym dessa sökord/sökfraser har. De siffror som visas är med andra ord bara uppskattade. Som användare kan man testa och se resultatet för vilken sajt som helst, man behöver alltså inte känna till sökorden innan utan enbart webbadressen till webbplatsen man vill testa. Populära sådana onlineverktyg är Semrush och Seolytics, men den senare har nu slagits ihop med ett annat verktyg på frammarsch, Sistrix. Det har jag i skrivandets stund inte riktigt bra koll på men i uppföljningen av detta test ska det bli ändring på detta. Som besökare får du gärna vara med och stötta experimentet genom att exempelvis länka till detta inlägget från din sida eller blogg. Länkar hjälper fortfarande till om man vill ranka högre i sökresultatet och målet med denna artikel är som sagt att ranka med den udda sökfrasen www.facebook.se.

Det blev www.facebook.se istället för www.facebook.com

I den första versionen av detta inlägg var det www.facebook.com som gällde men efter en dags publicering bestämde jag mig för att ändra detta till www.facebook.se. Anledningen är att jag insåg att konkurrensen med .com troligtvis är alltför stor och att man skulle tvingas fajtas med ganska många internationella sajter. Som test funkar det precis lika bra med .se. Sett till sökvolym är det så klart helt andra volymer. Antalet som googla www.facebook.se är 18.900 enligt sökordsplaneraren (Googles). För facebook.se utan www är sökvolymen / månad i snitt 49.500. Denna slags sökningar (när man googlar webbadress) är inte att jämföra med vanliga sökningar av flera skäl. Ok, nu låter vi Google bestämma positionen för detta blogginlägg.